Tips inför utställning!

Då det snart är dags för utställningen i Flurkmark tänkte jag skriva lite tips inför utställningen. Vissa av er är säkert riktiga utställningsrävar och kan det mesta om att träna hund inför utställning, men är du nybörjare eller känner dig lite osäker så får du lite tips här:

  1. Se till att du och hunden har roligt i ringen! Ta med lite godis och träna hunden på att stå stilla innan utställningen. Det är viktigt för att domaren att kunna känna på din hund, för att kunna titta på tänder och för att få en korrekt uppfattning om din hunds exteriör. Träna gärna på att ha din hund på ett bord så att den är trygg med det när den kommer till utställningsplatsen. I ringen kommer domaren att be dig lyfta upp hunden på ett bord medan domaren går igenom den. För att hunden ska få en rättvis bedömning är det bra om den står stilla och känner sig trygg där.
  2. Försök hela tiden ha kontakt med din hund, även under rörelse! Om din hund springer med nosen i backen kommer den inte att visa sina rörelser på ett korrekt sätt. Inte heller i galopp eller hopp och skutt. Det är viktigt att hunden kan trava vid din sida. Trav är en liksidig rörelse och gör att domaren kan se hur din hund är byggd och hur den rör sig. Att det är viktigt att en jagande hund har en bra exteriör är en självklarhet, en sund hund kan jaga länge utan att slita ut sin kropp.
  3. Använd gärna ett diskret utställningskoppel, det ger ett trevligare intryck än många grova koppel eller i värsta fall, blå balsnören… (jo jag har sett det mesta). Även om det är hunden som skall bedömas, så ser helheten trevligare ut om även du är hel och ren.
  4. Ta med dig vatten till hunden och en filt eller ett bur.
  5. Visa alltid hunden på din vänstra sida så att domaren hela tiden kan se hunden och spring alltid motsols.
  6. Om domaren ber dig springa “fram och tillbaka” se då till att visa hunden rakt bort från och rakt mot domaren, lyft blicken så att du ser att du springer rakt.
  7. En väl visad hund kan vara skillnad mellan Very Good och Excellent!
  8. Glöm inte vaccinationsintyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.