Historik

VÄSTERBOTTENS BEAGLEKLUBB 40 ÅR

Västerbottens Beagleklubb bildades 1977. Jag skaffade min första Beagle i början på 60-talet. Ett inte så lyckat exemplar men intresset för rasen var väckt. Sedan Drever i ca 10 år.

Nästa Beagle, år 1974, var en duktig jakthund, lite för hård men envis. Tanken om jaktprov fanns men ingen Beagleklubb fanns i hela Norrland.

Jag började leta i gamla SKK:s utställningskataloger och Kommunens hundskatteregister efter Beagle ägare. Jag skickade en skrivelse till de jag fick tag på om intresse fanns att bilda en Beagleklubb i Västerbotten. Jag hade tagit kontakt med dåvarande Svenska Beagleklubbens ordförande Curt Christer Gustavsson som önskade oss lycka till samt bistod med råd.

En första träff hos Henry Oscarsson i Vindeln där en interimsstyrelse bildades bestående avAlfons Karlsson, Lars Runeberg, Ingvar Konradsson, Gunvor och Henry Oscarsson. Därmed var Västerbottens Beagleklubb bildad. I klubben ingick även Ångermanland och Norrbotten, men efter några år så bildade de egna klubbar.

Första jaktprovet hölls i Granö med numera bortgångna Ingvar Konradsson som Kommissarie.

Historiska första pristagare Camilla, S 47004/73, ägare: Hilding Rödin, Husum med ett tredje pris Hare.
Redan nästa års resultat förbättrades markant då tog Camilla etta Hare, Jenka, etta Hare, ägare: Anders Fältman. Plady, etta Hare, ägare: P-O Nygren. Lola tvåa Hare, ägare: Gunnar Persson. Sappo, trea Hare, ägare: Brynolf Lövgren.

Så såg pristagarantalet ungefär ut de närmaste åren.
Ett årtal som utmärkte sig var 1984 då erövrades på, Umeåprovet den 5-7/11, sex första, ett andra och ett tredje pris på Hare.

Det var i mitten på 80-talet som Bengt Östling, Djäkneboda fick kontakt med Jyrki Vohlonen, Ylitorneo, Finland, som hjälpte till med en del importer som i mitt tycke höjde den jaktliga standarden på Beagle. På hanhundssidan SJCH Poju, ägare: Curt Backman. Tikarna: SUSJCH Sussi och Rusti, ägare: Bengt Östling och SJCHSindy, ägare: Thomas Björk. Dessa blev eftertraktade avelshundar.

Under de gångna 30 åren är det många som dragit sitt strå till stacken. Att räkna upp alla hundar och trevliga medlemmar som jag har mött vore omöjligt men några som bara måste nämnas är uppfödarna: Brynolf Lövgren, Svanavattnet, Jenmyrens kennel, som alla år hållit fast vid samma avelslinje och lyckats mycket bra. Bengt och Monica Östling, Djäknebodas kennel, som i mitten på 80-talet och under 90-talet satte sin prägel på BeagleSverige genom flera jakt och utställnings-champions med deras kennelnamn. De har erhållit Svenska Beagleklubbens uppfödarpris. Fransros kennel, Helen Bygdemark och Anders Gustafsson, Brännland fick också uppfödarpriset 1992. Andra uppfödare att nämna är Anders Enqvist, Svarvets kennel, Rickard Fahlgren, Ricklins kennel, Wingerligårdens kennel, Benny Wingerli och Öredalens kennel, Fredrik Schmidt, Hissjögårdens kennel, Alfons och Barbro Karlsson.

Några som varit med i styrelsen i nästan alla år är Anders Fältman som kassör, Anders Gustafsson och Benny Wingerli. Pionjärer var Lars Runeberg, Matz Jonsson och Bengt Östling. Fredrik Schmidt som tillika varit sekreterare i Svenska Beagleklubben.

Hundar som särskilt bör nämnas är klubbens SM deltagare under åren: SJCH Jenmyrens Jack, ägare Christer Viklund, SUCH-SJCH Svarvets Bonita, ägare Anders Enqvist. S och NJCH Balou, ägare Nils-Erik Björklund.

Anders Enqvist och Thor Lundström har deltagit som jaktprovsdomare vid Har-SM och Norrlandsmästerskap.

Vår första hundutställning ägde rum i Skellefteå 1977 tillsammans med Stövarklubben och Dreverklubben. Karl-Allan Andersson var domare. Sedan har vi hållit våra utställningar med Dreverklubben. En verksamhet som har fungerat bra.

Andra årtal att komma ihåg var 1978 då vi var värd för Beagle-fullmäktige i Lövånger Kyrkstad. Ett arrangemang som gav eko i hela Beagle-Sverige med en unik förläggning och väl genomförda aktiviteter.

20-års jubileet hölls i Hissjö med Sakari Poti, Finland som domare och Jyrki var tolk och vid middagen i Hissjö Bygdegård deltog våra finska gäster. Kvällen avslutades med dans till musik av en medlem i klubben, Kjell Bäckström. För övrig underhållning svarade känd Beagle-ägare.

När jag ser tillbaka på de gångna trettio åren är det mycket som har hänt. Många utmärkta prestationer. Det går inte att nämna alla. Ett är i alla fall säkert en god sammanhållning utan avundsjuka där man gläds åt varandras framgångar och det är ju så det skall vara.

Det är en rolig hobby, som vi håller på med nämligen
”det bästa hos människan är HUNDEN”.

Om framtiden
Jag hoppas att yngre förmågor tar över och leder klubben vidare. Du kommer inte att ångra dig. Du kommer att lära känna likasinnade trevliga Beaglemänniskor i vårt avlånga land.

Med bästa Beaglehälsningar
Alfons Karlsson
Ordförande

år 2017